Het is voor een pup van 8 weken een indrukwekkende ervaring om ineens zijn vertrouwde omgeving, zijn moeder en nestgenootjes te moeten verlaten. Hij komt terecht in een wereld die bewoond wordt door een andere diersoort, waar iedereen een onbegrijpelijke taal spreekt en zich gedraagt volgens regels waarvan een hond niets begrijpt.
Gun uw pup dan ook minimaal 48 uur de tijd om te wennen aan die nieuwe omgeving, eventuele soortgenootjes of andere huisdieren.

Sommige honden voelen zich meteen thuis en rennen vrolijk in het rond vanaf het moment dat ze binnen zijn, maar andere kunnen daar echt veel langer over doen.  Laat bezoek ( buren, vriendjes en familie)  hun nieuwsgierigheid dan ook nog even bedwingen totdat de pup zich veilig voelt in het gezin.

Het gewenningsproces begint op het moment dat de hond in huis komt. Neem hem dan ook direct even mee naar buiten zodat hij zijn behoefte kan doen. Gebruik dan ook meteen een commando zoals: “plasje doen”.  Als uw pup dat vervolgens ook doet, beloon hem dan ook met iets lekkers. Die beloning laat u gepaard gaan met bemoedigende woorden zoals”braaf, goed gedaan”etc.  Het is erg belangrijk dat hij zijn eerste positieve associatie krijgt in die eerste momenten in zijn nieuwe thuis. Dan heeft u een goede start gemaakt.

De eerste nacht zal moeilijk zijn voor uw pup. Laat uw pup dan ook als het enigszins mogelijk is, de eerste nacht bij u in de buurt slapen, zodat hij u kan horen, ruiken en zien. 
Als u niet wilt dat uw hond straks bij u op de slaapkamer komt, kunt u ook een nachtje op de bank doorbrengen met de pup vlak bij u.  Maar let op: doe dit hooguit één of twee keer, het is niet de bedoeling dat uw pup eraan gewend raakt. Het is alleen bedoeld om hem een veilig gevoel te geven in de eerste 48 uur.

Uw pup heeft een eigen plek in huis nodig. Gebruik daarvoor bij voorkeur een bench. Zorg wel dat het een tochtvrije plek is. Hij zal deze plek gebruiken om te slapen, te rusten en als het goed is zich terug te trekken als hij het te druk vindt. Dit is een plek waar hij ook niet gestoord mag worden. Leer uw kinderen dat hij daar niet gestoord of geplaagd mag worden. Maak er geen strafplek van maar een veilige rustplek. ( zie voor meer informatie de pagina over benchtraining)

<< terug naar vorige pagina    
     
facebook twitter yourube