De pup is als het goed is door de fokker al zoveel mogelijk gesocialiseerd. Hij is in aanraking geweest met alle normale zaken van een huishouden, zoals tv, stofzuiger, telefoon, etc.  Ook is hij gewend aan kinderen en heeft hij al kennis gemaakt met het verkeer. Hij is misschien al een keer mee geweest naar een basisschool en heeft andere diersoorten ontmoet.
De auto is ook niet nieuw voor hem, maar is nog geen normale manier van reizen voor hem, dus daar zal hij nog verder aan moeten wennen.

Ga tot hij 14 weken is, zoveel mogelijk met hem naar verschillende plaatsen, zoals de markt, het winkelcentrum, school. Zo zorgt u dat hij in deze inprentingfase leert dat dit allemaal volstrekt normale zaken zijn en zal hij op latere leeftijd nergens bang voor zijn. Uiteraard dit alles wel op voorwaarde dat dit positieve ervaringen zijn geweest. 

Als nieuwe baas heb je een belangrijke taak bij het begeleiden van je pup in het maken van nieuwe indrukken. We willen graag bereiken dat onze pups straks vol zelfvertrouwen de wereld in gaan stappen, maar ook dat ze in geval van twijfel aan ons vragen wat de bedoeling is. Hoe doen we dat nou? In het geval van een angstige prikkel ( hard geluiden, brommer die langsrijdt, vuilnisbak die rammelt etc.) willen we niet dat onze pup wegrent, maar hebben we liever dat hij naar ons toekomt. Hoe krijg je dat voor elkaar ?

pup in huis
  Door een veilige haven te zijn. Die veilige haven is er voor je pup als hij schrikt. Je kunt op je hurken gaan zitten en je klein maken zodat je pup kan schuilen bij je als hij ergens van schrikt. Je hoeft hem niet zielig te vinden of echt te troosten, maar blijf gewoon rustig en geef hem even te tijd om te herstellen van de schrik. Als hij echt heel erg geschrokken is, is het verstandig om de afstand tot de angstprikkel te vergroten tot op zo’n afstand dat je pup weer rustig wordt en hij het niet meer eng vindt. Door zelf rust uit te stralen, en je pup te steunen, bent je een veilige haven voor hem. Hij zal dan graag naar je toekomen als hij schrikt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is angstgedrag negeren geen optie. Voor een bange of geschrokken pup is het veel beangstigender als zijn baas hem negeert als hij naar je kijkt voor informatie. Hij leert dan dat hij niet van je op aan kan in moeilijke situaties en dat willen we natuurlijk niet.

En probeer situaties die zich in de toekomst vaak zullen voordoen zoals kinderen van school halen, naar een sportclub gaan, de bus in of naar de stad ook een aantal keren te herhalen op een rustige en veilige manier. Zo zal uw hond deze zaken aangenaam en normaal gaan vinden en zult u in de toekomst goed gezelschap aan hem of haar hebben tijdens zulke uitjes.
 
     
<< terug naar vorige pagina      
       
facebook twitter yourube