Ondanks dat een labrador van nature lief is voor kinderen, moet u er niet als vanzelfsprekend vanuit gaan dat uw kind en uw lab de dikste vriendjes zullen worden.  Enkele basisregels zijn van belang als u kleine kinderen ( jonger dan 12 jaar) heeft en een pup wilt aanschaffen.

Bereid uw kind voor op de komst van een hond. Leg kinderen uit dat hondentaal verschilt van mensentaal en vertel bovendien dat de aandacht niet alleen naar hen, maar ook naar de nieuwe huisgenoot zal gaan. Voor een kind is het leren omgaan met een pup eenvoudiger dan met een volwassen hond. Als uw kind goed weet dat met de pup heel voorzichtig moet worden omgegaan, bent u al een eind op de goede weg.

Een hond is géén speelgoed. Kinderen denken daar soms anders over. Leer kinderen daarom al vroeg dat ze honden die eten, spelen of slapen niet mogen storen. Maak ook duidelijk dat honden het niet prettig vinden als er aan hen gesjord wordt, als ze achterna gezeten worden of gedwongen op hun rug gelegd worden.

Het plagen van honden -ook al is dat verpakt als spelletje- is uit den boze. Een pup kan daar heel angstig op reageren.

pup in huis
   

Bovendien kan dat vervelende gevolgen hebben. Kinderen hoeven niet angstig te zijn, maar moeten de hond wel rustig en voorzichtig benaderen. Natuurlijk is teveel verwennerij ook niet goed. Dus niet constant snoepjes en hondenkoekjes geven. Maar laat uw kinderen bijvoorbeeld wat zoekspelletjes doen met uw hond. Zo zijn ze samen veilig bezig.

Laat uw kind nooit een trekspelletje doen met uw pup. Dit is namelijk vragen om problemen. Bij een trekspelletje kan een pup heel gemakkelijk de vingers van uw kind aanzien voor het speeltje met alle vervelende gevolgen van dien .

Zorg dat u aan uw hond duidelijk maakt wie de roedelleider is en dat hij dat niet is. En hou er rekening mee dat jonge kinderen in de ogen van uw hond niet hoger in rangorde zullen zijn. Laat daarom uw kinderen nooit met uw hond alleen, ook niet voor heel eventjes. 

Gebruik een bench als hij nog een pup is, dan heeft uw pup een veilig plekje, waar hij ook niet gestoord mag worden en uw kind kan veilig door de kamer kruipen op momenten dat u even geen aandacht voor uw pup heeft. En leer uw kind dat de bench een rustplek is waar hij de hond niet mag storen.


   
  Algemene gedragsregels om de veiligheid tussen uw kind en hond zo groot mogelijk te houden:
 
     
  Leer kinderen geen ongecontroleerde bewegingen te maken, te schreeuwen of heen en weer te rennen in de buurt van uw pup;
     
  Leer kinderen dat de hond naar hen toe moet komen en niet andersom;
     
  Stuur kinderen onder de 12 jaar niet alleen met de hond de straat op;
     
  Laat kleine kinderen (baby's, peuters en kleuters) nóóit met de hond alleen; als u niet in de buurt bent behandelt de hond het kind namelijk weer als ranglagere en dat kan voor het kind heel gevaarlijk zijn;
     
  Maak kinderen niet bang voor (vreemde) honden, maar leer wel dat niet iedere hond geaaid of zomaar vastgepakt kan worden. Dat moet eerst aan de eigenaar worden gevraagd.
   
<< terug naar vorige pagina    
     
facebook twitter yourube